Magnesium og søvn: Hvordan dette mineralet kan forbedre søvn
on March 04, 2025

Magnesium og søvn: Hvordan dette mineralet kan forbedre søvn

Mange sliter med dårlig søvn, og jakten på en løsning leder ofte til kosttilskudd og endringer i livsstil. Du har sikkert hørt at magnesium søvn[1] kan forbedre søvnen og redusere tretthet og utmattelse. Men hvordan påvirker magnesium søvnen, og hvilke former av magnesium gir best effekt?

Hvorfor er magnesium viktig for søvnen?

Magnesium og stress

Magnesium er et essensielt mineral som spiller en avgjørende rolle i kroppens evne til å slappe av og oppnå en god natts søvn[1]. Nøkkelordet her er stress, som ofte er en hovedårsak til søvnproblemer. Magnesium hjelper kroppen med å håndtere stress ved å regulere det parasympatiske nervesystemet – systemet som setter kroppen i hvilemodus[2].

Reduksjon av kortisol

En av de viktigste mekanismene er magnesiums evne til å redusere nivåene av kortisol, kroppens primære stresshormon. Høye kortisolnivåer kan gjøre det vanskelig å sovne og opprettholde dyp søvn[3]. Ved å dempe kortisolresponsen og fremme avslapning, bidrar magnesium indirekte til en mer stabil og gjenopprettende søvn.

Støtte for GABA-produksjon

I tillegg støtter magnesium produksjonen av GABA, en nevrotransmitter som har en beroligende effekt på hjernen[4]. Dette bidrar til å roe ned nervesystemet og skape optimale forhold for søvn. Studier har vist at personer med magnesiummangel har større sannsynlighet for å oppleve søvnforstyrrelser, blant annet fordi kroppen ikke klarer å oppnå tilstrekkelig avslapning[1].

Hvordan magnesium påvirker søvnkvaliteten

Flere forskningsstudier viser at magnesium kan forbedre søvnkvaliteten ved å:

  • Regulere produksjonen av melatonin, kroppens naturlige søvnhormon[5]
  • Redusere stress og angst ved å påvirke GABA-reseptorene i hjernen[4]
  • Bidra til muskelavslapning og redusere kramper som kan forstyrre nattesøvnen[6]

I tillegg til magnesium, spiller vitaminer og mineraler som sink og magnesium søvn[7] samt vitamin B6 en rolle i søvnreguleringen, da de hjelper kroppen å omdanne tryptofan til serotonin og melatonin[8].

Tegn på magnesiummangel og dårlig søvn

Mangel på magnesium kan føre til en rekke søvnproblemer, inkludert:

  • Problemer med å sovne
  • Hyppige oppvåkninger om natten
  • Lett og overfladisk søvn
  • Tretthet og utmattelse på dagtid

Forskning viser at personer med lavt magnesiumnivå har økt risiko for søvnforstyrrelser, og at tilskudd kan bidra til bedre søvn[1, 3].

Hvilken form for magnesium er best for søvn?

Ikke alle former for magnesium tas like godt opp i kroppen. De mest effektive formene for søvnforbedring inkluderer:

  • Magnesiumglysinat (Threonat): kjent for sin beroligende effekt, ofte brukt for å redusere angst og fremme avslapning[9].
  • Magnesiumsitrat (Threonat): hjelper til med muskelavslapning og kan bidra til å redusere kramper. Denne formen er også kjent for å støtte fordøyelsen og kan ha en mild lakserende effekt[6].
  • Magnesiumtaurat (Threonat): kan støtte hjerte- og nervesystemet, som er viktig for dyp søvn. Det er spesielt nyttig for personer med hjertehelseproblemer og høyt blodtrykk[10].

Unngå magnesiumoksid, da denne formen har lav biotilgjengelighet og ofte brukes som avføringsmiddel[11].

Hvordan ta magnesium for bedre søvn?

For optimal effekt anbefales det å ta magnesiumtilskudd på kvelden, omtrent 30–60 minutter før leggetid. Dette gir kroppen tid til å absorbere mineralet og starte de avslappende prosessene[6].

Matvarer rike på magnesium, som nøtter, frø, mørk sjokolade, spinat og belgfrukter, kan også bidra til å opprettholde sunne magnesiumnivåer[12].

Dersom du ønsker et kosttilskudd for bedre søvn, bør du velge et som er skreddersydd for nettopp dette formålet. Mange tror at melatonin alene er nok for bedre søvn, men en sammensetning som også fremmer avslapning, kan gi enda bedre søvnkvalitet.

Derfor burde du sjekke ut Solve Melatonin. Den er rik på riktig type magnesium, inneholder L-tryptofan for å redusere stress, samt vitamin B6, som bidrar til normal hormonregulering – og selvfølgelig melatonin for å støtte en naturlig søvnrytme.

En annen fordel er at den er flytende, noe som gir raskere opptak. Det betyr at det enkelt kan tas i munnen 15–20 minutter før du skal sove, eller eventuelt blandes i koffeinfri te, for eksempel kamillete, som du finner i de fleste dagligvarebutikker.

Magnesium søvnløshed og andre utfordringer

Noen mennesker opplever magnesium søvnløshed[13] hvis de tar for høye doser av tilskuddet. Dette kan skyldes at kroppen reagerer med økt våkenhet i stedet for avslapning. Derfor er det viktig å finne riktig dosering og vurdere å kombinere magnesium med andre vitaminer søvn[14], som vitamin B6, for best effekt. Sånn som i solve melatonin. Les mer her.

Konklusjon

Magnesium bidrar til å forbedre søvnkvaliteten og generell helse ved å regulere melatonin, redusere stress og fremme muskelavslapning. Studier har vist at mangel på magnesium kan påvirke søvnen negativt, og at tilskudd kan bidra til bedre nattesøvn. Ved å velge riktig form for magnesium og innta det på riktig tidspunkt, kan du støtte kroppens naturlige søvnprosesser. Et viktig mineral enn sink søvn -sammenheng.

  1. Abbasi, B., et al. (2012). Magnesium supplementation improves sleep quality. Journal of Research in Medical Sciences.
  2. Wienecke, E., & Nolden, C. (2016). Magnesium and its effects on sleep quality: A review. Advances in Nutrition.
  3. Boyle, N. B., et al. (2017). The effects of vitamin and mineral supplementation on stress, anxiety, and well-being. Nutrients.
  4. Kurutas, E. B. (2016). The importance of antioxidants which play the role in cellular response against oxidative/nitrosative stress: current state. Nutrition Journal.
  5. Peuhkuri, K., Sihvola, N., & Korpela, R. (2012). Diet promotes sleep duration and quality. Nutrients.
  6. Rondanelli, M., et al. (2018). Magnesium in preventing and treating osteoporosis and cardiovascular diseases. Nutrients.
  7. Mocci, D., et al. (2020). The role of B vitamins in stress management. Neuroscience & Biobehavioral Reviews.
  8. Schuette, S., et al. (1994). Bioavailability of magnesium glycinate vs magnesium oxide. Journal of the American College of Nutrition.
  9. Costello, R. B., et al. (2016). Effects of dietary magnesium intake on heart disease. American Journal of Clinical Nutrition.
  10. Firoz, M., & Graber, M. (2001). Bioavailability of US commercial magnesium preparations. Magnesium Research.
  11. National Institutes of Health (2021). Magnesium: Fact Sheet for Health Professionals. NIH Office of Dietary Supplements.